środa, 5 września 2012

Pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 1/4 wiejskiej kury,
  • 1/2 opakowanie włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 3 litrów zimnej wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenek pieprzu ,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 listek lubczyka,
  • 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego,
  • 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa,
  • ryż Paraboiled naturalny Sonko.
Przygotowanie:
 
   Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem. 


  

3 komentarze:

  1. Komunikat:
    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn uwielbia pomidorową :-) a ja ryz gotuję w zupie na 20 minut przed końcem wrzucam ryz i gotuję, wtedy jest takie miękki i rozwinięty, ale to już kwestia gustu, jak kto lubi :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń