piątek, 6 lipca 2012

Nalewka porzeczkowa

 Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...

Składniki:

  • 300 g czerwonych porzeczek,
  • 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru),
  • 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej,
  • 200 ml grenadiny,
  • 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).
 Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu.
Przygotowanie:
 
  Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami:)
 

 

6 komentarzy:

  1. Dość interesujący przepis:)
    Czerwona porzeczka rośnie w moim ogródku to może wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach pyszności!
    Piękny kolor Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super drink, z porzeczką zapewne wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można czerwoną porzeczkę zastąpić czarną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czarnej porzeczki lepiej zrobić inną nalewkę, bo już raczej grenadina nie pasuje do czarnej porzeczki. Zresztą czerwona jest kwaśniejsza i potrzebuje więcej cukru :)

      Usuń