piątek, 27 listopada 2015

Rurki z kremem karpatkowym

Z racji tego, że lubimy wszystko co jest z kremem- eklerki, ptysie itp... Tak dzisiaj proponuję Wam rurki z kremem karpatkowym, na blogu znajdziecie już przepis na rurki z bitą śmietaną 



Składniki:
rurki:


  • 2 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • 75 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
krem karpatkowy
  • 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker,
  • 400 ml mleka,
do posmarowania: 

  •  białko,
do posypania: 
  • cukier,
do foremek

  •  masło i bułka tarta.

Przygotowanie:


 
    Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, masło, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie krem karpatka z zimnym mlekiem. Nadziewamy rurki kremem karpatkowym przy użyciu szprycy.  
 
 

8 komentarzy:

  1. Ale pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Tylko nie wiem, po co ta bułka tarta :/

      Usuń
  2. WYGLĄDAJĄ BARDZO APETYCZNIE!

    ;-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewka :)) Zdecydowanie lepsze niż te z bitą śmietaną :)) Tylko tyle, że nie używam szprycki cukierniczej, bo jest mało funkcjonalna, a krem karpatkowy wkładam do worka cukierniczego i w ten sposób nadziewam. Robię za tydzień :)

      Usuń
  3. Chyba sobie takie zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam, pochłonęłabym z pięć sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wychodzę z podobnego założenia, ale bardzo rzadko przygotowuję takie rurki :( Może zrobię za tydzień :)

      Usuń
  5. A mam takie jedno pytanie odnośnie tego przepisu na rurki z kremem, bo autor(ka) sugeruje, żeby posmarować rurki białkiem, a można też żółtkiem czy tak średnio? Słyszałam, że można posmarować żółtkiem, ale chcę się upewnić. Z góry dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń