Składniki:
rurki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- 75 g cukru,
- 75 g masła,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker,
- 400 ml mleka,
- białko,
- cukier,
- masło i bułka tarta.
Przygotowanie:
Z podanych składników
(mąka, cukier, śmietana, żółtko, masło, sól) na rurki zagniatamy
ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy
ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w
foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy
ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek
(wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki
smarujemy białkiem
i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i
pieczemy ok 20 minut.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do
ostygnięcia. W tym czasie krem karpatka z zimnym mlekiem. Nadziewamy rurki kremem karpatkowym przy użyciu szprycy.
Ale pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Tylko nie wiem, po co ta bułka tarta :/
UsuńWYGLĄDAJĄ BARDZO APETYCZNIE!
OdpowiedzUsuń;-))))
No pewka :)) Zdecydowanie lepsze niż te z bitą śmietaną :)) Tylko tyle, że nie używam szprycki cukierniczej, bo jest mało funkcjonalna, a krem karpatkowy wkładam do worka cukierniczego i w ten sposób nadziewam. Robię za tydzień :)
UsuńChyba sobie takie zrobię! :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam, pochłonęłabym z pięć sztuk :)
OdpowiedzUsuńJa też wychodzę z podobnego założenia, ale bardzo rzadko przygotowuję takie rurki :( Może zrobię za tydzień :)
UsuńA mam takie jedno pytanie odnośnie tego przepisu na rurki z kremem, bo autor(ka) sugeruje, żeby posmarować rurki białkiem, a można też żółtkiem czy tak średnio? Słyszałam, że można posmarować żółtkiem, ale chcę się upewnić. Z góry dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń