środa, 15 października 2014

Zupa krem z cukinii

Składniki:


  • 2 cukinie,
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • grzanki lub sucharki smakowe.

  

Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła.

 

 

Przygotowanie:

   Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem. Dodajemy suszone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Miksujemy blenderem. Podajemy z grzankami lub sucharkami smakowymi.

11 komentarzy:

  1. Super zdjęcie, łatwa i pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka. Pyszna, lekka i zielona :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taką zupkę:) Koniecznie z grzankami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupy krem, są tak gładkie i aksamitne a do tego sycą na dłużej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremiki robię w wielu zupek, ale po pierwsze- z cukini jeszcze po prostu nigdy zupy nie gotowałam, a po drugie z tej racji nie mogłam robić z niej kremu :P
    Świetny przepis- wygląda apetycznie. Muszę wypróbować, bo myślałam, że niewiele jest przepisów na zupy, których nie robiłam, a tu proszę... ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny krem, śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń