środa, 25 lipca 2012

Krem z kurek

  Kurki zbieram dopiero od trzech lat, jakoś wcześniej zbierałam tylko podgrzybki, prawdziwki i maślaki :) Nigdy nie zbierałam innych grzybów... aż pewnego razu mój chłopak pokazał mi te cudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam, albo robiłam kurki w sosie śmietanowym) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:D

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 2 litry wody,
  • 1 włoszczyzna,
  • 1 nóżka kurczaka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • płatki migdałowe,
  • pieprz kolorowy,
  • sól morska.


 

Polecam też zupy krem dyni, kalafiora, cukinii i brokuła


Przygotowanie:
 
  Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy obraną włoszczyznę i mięso. Do takiego wywary dodajemy kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
 

2 komentarze:

  1. Moje ulubione grzybki:)
    Krem wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremu jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń